окт. 072012
 

Приема се че щом сте попаднали на тази страница, значи имате поне малко техническа грамотност и знаете как да влезете в някой рутер и да го настройте. Ако не можете, търсете някъде как става и после се върнете на тази страница, защото тя няма да ви даде основните познания.

Оказа се че тая TP-LINK сапунерка от 36лв. – tl-wr740n е един перфектен рутер след като му се упдейтне фирмуера с OPENWRT и започва да може да прави неща за които дори и скъпите рутери само си мечтаят.

Правил съм тестове за скорост и се оказа че дори като суич да се ползва рутера през него повече от 65-70 Мегабита не минават, така че това му е лимита, в момента нямам толкова бърз интернет за да мога да кажа с OpenWRT каква скорост може да вдигне.

Нещата описани по надолу важат само за OPENWRT компилацията която съм направил.

Някои от нещата които има компилацията която съм направил:

 • Протоколи за връзка към интернет – Static IP, DHCP client, PPPOE, L2TP, PPTP
 • WISP – може да взима интернет през Wireless-a
 • Отключен 14-ти канал на WIRELESS-a (трябва да зададете регион JP)
 • WEP, WPA, WPA2 , MAC Filter за Wireless-a
 • WifiToggle – пускане и спиране на Wireless-a от QSS бутона.
 • OpenVPN сървър и клиент. (настройва се конзолно)
 • MiniSNMP – поддръжка (community publ1c), има rull във firewall-a трябва да се разреши само.
 • TINY proxy сървър.
 • UPNP firewall – това автоматично отваря порт за някое приложение (Utorrent примерно)
 • Контрол на VLAN-ите на вградения суич (помага и когато ви е изгорял WAN-порта)
 • Лесна манипулация с интерфейсите, може да завъртите WAN с LAN
 • МultiWAN – с автоматично превключване при отпадане на основната връзка (трудно става)
 • QoS – контролира и приоритезира трафика (tc е сложено, може да се направи конзолен скрипт.)
 • WatchCAT – рестартира рутера при загуба на интернет връзка за определен период от време
 • ETHERWAKE – Възможност да “събуждате” компютри от мрежата
 • DynDNS – поддръжка
 • MII-TOOL – позволява се сетне оригиналния WAN порт (eth1), примерно на 10mbit half-duplex (командата е в System/Startup и е коментирана)
 • GRE tunnel over IP – настройва се конзолно, който знае как 🙂
 • IODINE клиент – DNS тунел. Настройва се конзонно.
 • SSH достъп до рутерa
 • Премахната е пакетната система за да се освободи достатъчно място, има 92kb които са предостатъчно за всички необходими настройки, сертификати за OpenVPN и др.

 

ВАЖНО е преди да упдайтните рутера си с новия фирмуер, трябва да изберете правилния файл, за целта прочитате точния си модел примерно – TL-WR740N v4.2

Ако сте с оригиналния фирмуер избирате файла:

openwrt-ar71xx-generic-tl-wr740n-v4-squashfs-factory.bin

Ако сте с друга версия на OpenWRT или DD-WRT избирате:

openwrt-ar71xx-generic-tl-wr740n-v4-squashfs-sysupgrade.bin

Версий на 1 и 2 нa TL-WR740N са еднакви и се флашват с фирмуера за версия 1. Фирмуера е изпробван на следните модели:

TL-WR740N v2.1 и v4.22    —> фирмуера от тук

TL-WR741ND v4.22                —> фирмуера от тук

TL-WR743ND                             —> фирмуера от тук

Използвайте кабелна връзка когато флашватe. След като флашнете рутера,  дефаултното IP е 192.168.1.1 . Логвате се  с потребител “root” и парола “12345t“,  появява се и заключена wireless мрежа OpenWRT с ключ “12345t54321″.

КАКВО ДА ПРАВИМ АКО НИ Е ИЗГОРЯЛ WAN ПОРТА

Подготвил съм фаил който като заредите, като настройки ще раздели суич-а на 2 WAN и 2 LAN порта като оригиналния WAN порт ще си седи като 3ти интерфейс – ETH1. Кои точно портове как се разделят е различно при различните версий на рутерите. Примерно при TL-WR740N v4.22 портовете откъм жака за захранване стават WAN. Преди да заредите файла е добре да върнете “фабричните” настройки от SYSTEM–>BACKUP/FLASH FIRMWARE –> PERFORM RESET. Двата порта които ще са LAN имат IP 192.168.1.1 и оттам раздава по DHCP, стария WAN порт има IP 192.168.2.1 и не раздава по DHCP. Файлът може да изтеглите ОТТУК.

КАК ДА ВЪРНЕМ “ФАБРИЧНИТЕ” НАСТРОЙКИ СЛЕД КАТО НЯМА ДОСТЪП ДО РУТЕРА.

* Под “фабрични” се има на предвид да се възтави в състоянието все едно току що сте му сложили OPENWRT, най често е необходимо ако сте забравили паролата или сте осрали настройките.

Това става лесно, изключвате рутера, включвате го и започвате да цъкате (не да държите натиснат) RESET бутона в продължение на около 30 секунди или докато едната му лампа започне да мига учестено.

След това закачате кабел на някои от оригиналните LAN портове, слагате си IP 192.168.1.2, и правите TELNET към 192.168.1.1 след това ще ви изпише един команден ред, там написвате “firstboot” и натикате ENTER, след като командата се изпълни рестартирате.

КАК ДА СИ УПДЕЙТНА ВЕРСИЯТА НА OPENWRT

Това важи за тези който упдейтват по стари версий изтеглени оттук, ако слагате DD-WRT или от изтеглена от друго място OPENWRT задължително махнете отметката за запазване на настойките, тоест да не ви ги запазва.

Избирате и изтегляте правилния файл, след това от мeнюто

SYSTEM –>> BACKUP/FLASH FIRMWARE

там по подразбиране е сложена отметка да ви запази настройките, така че след като направите упдейта всичко ще е както преди.

Ако ви е харесало какво съм направил и решите да ме мотивирате, да продължа да го правя, може да почерпите по една бира
  7 коментара to “Алтернативен фирмуер за TP-LINK рутери модели TL-WR740N, TL-WR741ND, TL-WR743ND”

 1. Здрасти – би ли споделил как след като вържа два такива рутера безжично един подир и съм от едната или от другата страна на линията – да мога да ги пингвам. По дефаулт това явно е забранено.Ясно е, че става дума за някакъв firewall, ама къде и какво да добавя – не открих…
  Не успях също да пусна да си взимат DHCP от първоизточника, но не е беля – сами си раздават такова, само дето трябва да им слагам ръчно DNS …

  • Здравей, ако можеш малко по-подробно да обесниш какво искаш да направиш. Иначе по дафаулт пинга е разрешен. Единия го правиш на AP (access point) дригия на клиент (station)

   • Първия ми рутер получава интернет по кабел който влиза в WAN-а. Той пък излъчва в ефир мрежа като аксес поинт, която хващам с друг такъв същия модел, като клиент.Този другия също излъчва безжичната мрежа с друго име, която също е аксес поинт.Получавам интернет нормално.Първия да кажем е с LAN 192.168.5.1 и раздава DHCP от 192.168.5.20 до 5.30, а втория е с LAN 192.168.5.2 и раздава DHCP от 192.168.5.31 до 5.40.Не знам колко е правилно така, но работи.Обаче искам да мога да пингвам 5.1 от 5.2 и 5.2 от 5.1 и евентуално да си ги администрирам.Но и само пинг ми върши работа.В началото исках DHCP то дето идва от доставчика ми да се излъчи в ефир( вероятно ако го тикна направо в LAN-a) и да се предаде на втория рутер и така нататък, обаче връзката ефирна явно става тип WAN и не става и затова се отказах и сега всеки рутер си дава свое си DHCP.Но проблема ми е в пинга – да мога да си ги следя как се държат.

   • Твоя пипнат фърмуеър е версия 32993 , с него не можах да направя мастър мрежа – когато я създам – клиентската нещо се забранява за съжаление.Иначе най ми хареса опцията ти WATCHCAT. Версия 33312 няма проблем с създаването на клиент – мастър.Най последната е 36156 , но тя няма уеб интерфейс, а е досадно да го тегля всеки път когато ресетвам рутера.Това само информативно.Иначе мечтата ми за пинга си остава…

   • С две думи искам да вържа 3 рутера един за друг всеки раздаващ dhcp в различна мрежа, но да мога да ги пингвам навътре в мрежата или първия да пингва и втория и третия ( който е завързан за втория).Ако изобщо е възможно.

    • е то си е възможно, само трябва да си оправиш рутингите. Иначе другото което може да ти свърши работа (ако ползваш моята компилация) е да пуснеш OpenVPN и да накараш рутерите които са зад 1вия да се връзват към него. Начини много.

 2. Здравейте,

  Следвах стъпките по реда за пускане на Лан портове във Ван,защото Ван порта ми е изгорял.
  Така.Сложих файловете с WINSCP в рутера и като го изключа и включа. На средните два порта идва интернета с нет-кабела,но той идва безжично до лаптопа,а на четвъртия порт от към антената съм го вързал лаптопа с лан кабел и интернета в 3тия порт.Но така нямам интернет.Само безжично.
  Другото е като пусна нета и не мога да се свързвам към рутера 192.168.1.1.Нито безжично,нито с кабел.С кабела на четвъртия порт,не може дори да ми се върже лаптопа.Само търси лана…
  Къде бъркам и как мога да го оправя?

  Върнах фабричните настройки с телнет и вече мога да влизам.
  Сложа ли файловете и пусна нет- Не мога.

  Благодаря ви!
  Поздрави.